Grundtanken hos ALLA KAN Institutet är att alla alltid kan mer, utan att därför jämföra med andra. Fundamentet i vår verksamhet är sången. Sedan har fler delar kommit till, baserade på samma människosyn.

I många år har vi envist hävdat att Alla kan sjunga!
Med stöd av vår unika Alla kan-metodik har våra kursdeltagare visat att det stämmer. Och även tidigare meningsmotståndare använder nu vår devis
! Metodiken däremot kan du fortfarande bara få hos oss.

Nu har vi fyllt 27, men lämnar aldrig ton-åren för det. Tvärtom.

Folk som kommer till oss för att utveckla sitt sjungande är av alla sorter: proffsiga, oproffsiga, skönsångare, fulsångare, nästanickesångare, nerviga, kolugna. Och alla har kanske sina alldeles egna mål.

All kursverksamhet sker i mindre grupper, på var och ens egna villkor.

Du behöver in
ga förkunskaper för att gå våra kurser.
Vi hörs!

Radioprogram om Alla kan sjunga och gehör  Sveriges radio


Alla kan sjunga -- prova-på-kurs
Det här är en inbjudan till en härlig, inspirerande, sjungande höststart för dig som vill börja utveckla och lära känna din sångröst bättre. Sångglädje utlovas. Och nya insikter i stödjande gemenskap. Max åtta deltagare, så det blir gott om plats för handledning av var och en. Monica H Sperens, skaparen av uttrycket och metoden Alla kan sjunga leder kursen. Sångerna vi använder är enkla och roliga.

• Fokus på andningen: Varför blir jag trött? Varför räcker inte luften? Hur kommer det sig att det känns så tunt och pipigt? Varför hörs jag inte?

• Fokus på gehöret: Sjunger jag falskt? Varför hör jag inte min röst? Hur kommer det sig att jag tappar tonen när jag sjunger ensam? Hur kan alla andra veta hur de ska sjunga? Vad är gehör? Kan man verkligen lära sig att sjunga rent?

• Fokus på vokaler och andra kul klangskapande tips: Hur gör jag för att släppa ut min instängda, hoptryckta röst? Hur gör jag rösten varm och mjuk istället för kall och hård (eller tvärtom)? Hur hänger hur det låter ihop med hur det känns?

• Fokus på avspänning: Hur kan jag spänna de muskler som behövs vid sjungandet och samtidigt släppa andra spänningar? På vilket sätt märks min inställning till rösten i mitt sjungande? Är jag bekväm när jag sjunger? Har jag roligt? Hur gör jag för att våga?

Alla kan sjunga, prova-på
Tider:
Planerade sångkurser i höst är pga pandemin tyvärr tills vidare inställda.
Vi avvaktar
utvecklingen och hoppas att vi ses och hörs snart igen.
Plats:
Adress:
Ledare:
Kostnad:



Alla kan sjunga

Alldeles oavsett din sångbakgrund: här kan du hitta nya kvaliteter hos dig själv och leva ut din sångupptäckarglädje en gång i veckan, med stöd från engagerade kurskompisar.
    Regelbundenheten är kanske extra meningsfull för den som sällan har tagit sig ton
och ger styrka till en bestående utveckling.

Antalet deltagare per cirkel är begränsat i dessa exklusiva cirklar, med gott om tid för var och en att utvecklas på sina egna villkor; beroende på individuella utgångspunkter och mål.
    Dina mål sätter du själv
och alla övningar är förstås helt frivilliga och sker i takt med var du är just då med din sång.

Några gemensamma mål har vi, som att ha roligt, må bra, komma vidare och inte låta oss stoppas av gamla begränsningar.
    Inget annat än sång gör dig så enkelt friskare, starkare, gladare och mer balanserad. Lungor och sinne luftas och kemiska nyttigprocesser kommer igång i kroppen. Utan biverkningar.

Alla kan sjunga-cirkel
Tid:  Planerade sångkurser i höst är pga pandemin tyvärr tills vidare inställda.
Vi avvaktar
utvecklingen och hoppas att vi ses och hörs snart igen.
Plats:
Adress:
Ledare:

Kostnad:




Sång Pågår, torsdagar
Tid:
 
 Planerade sångkurser i höst är pga pandemin tyvärr tills vidare inställda.
Vi avvaktar
utvecklingen och hoppas att vi ses och hörs snart igen.
Plats:
Adress:
Kostnad:

 


Sjung vidare Två roliga och utvecklande kortkurser. Varje kurs omfattar två träffar.

Jazz & folksång, uttrycksfullt och inspirerande. Du får träna på uttryck och mod, tillsammans med dina kurskompisar. Här är individens sångupplevelse i centrum. Rösten bär på en färg och en känsla som är typisk för var den kommer ifrån. Folksång är kulturella uttryck, med olika sätt att sjunga på i hela världen. Jazz å sån't vill beröra både sångaren och publiken och bära fram personliga känslor. Du leker och testar.

Stämsång, lätt och lekfullt. Du får träna på att lyssna, och sjunga tillsammans. Här är den gemensamma sången viktigast, för i stämsång är varje individs röst som en liten del i ett större instrument. Tillsammans utforskar vi hur det låter när vi sjunger unisont, i enkla stämmor och kanon. Du tränar gehör och samarbete.

Sjung vidare, Jazz och folksång
Inställt

Sjung vidare, Stämsång
Inställt
Tid:  
Kostnad:
Plats:
Adress:

 


SJUNG MED I LONDON!
Vi är med på den klassiska konserten: Christmas Carols i Royal Albert Hall, med stor kör, stor orkester och 6000 medsångare. Vi var med även 2001, 2008, 2011, 2013, och 2016. Varje gång en fantastisk stämning och något att minnas och vilja uppleva igen.

Öppet för alla:  
Du behöver inte ha gått någon kurs hos oss för att vara med på detta arrangemang.

Christmas Carols:  Näst allsångskonsert i Royal Albert Hall blir 10 december 2019. Alla våra deltagare kommer att erbjudas övningstillfällen i Stockholm dessförinnan; programmet i Albert Hall och några svenska julsånger. Och så sjunger vi så mycket vi bara orkar i London förstås!

På programmet: Som extranöjen planerar vi stadsvandringar, afternoon tea, shoppning och musikaler. Och eventuellt ett trädgårdsbesök, som 2013 (jodå, det var jättefint i december), eller något helt annat. Samt en och annan pub förstås.

Boende: Centralt läge har hög prioritet, vi har inte bokat än, men gärna ett trevligt hotell nära Victoria & Albert Museum (dit jag, Monica, ska gå, bl a).

Detta ingår: Fyra sångrepetitioner i Stockholm: fördelade på oktober, november, december, tre övernattningar i tvåbäddsrum på hotell, frukostar, tunnelbane/busshäfte, biljett till Royal Albert Hall, guidad stadsvandring.

Svenska julsånger. Vi kommer även att öva in en svensk repertoar, som vi hoppas hitta en plats att framföra på. Hör gärna av dig om du har något tips, tidigare har vi framträtt i Svenska kyrkan och på julfest på ett företag.

Tid: Nästa resa är ännu inte planerad.

Infoblad 2019

 


Sångsemester på La Gomera
Du behöver inte vara vokalist för att sjunga på ö...

I mörkaste januarivintern brukar vi dra till ljuset på La Gomera! Femton gånger har vi varit där hittills.

Det är inte bara jag
(Monica) som behöver fly ett tag till ljus och värme. Folk som har varit på Gomera brukar få något lyriskt i blicken när de talar om det. Ön är fantastiskt vacker: sol och hav, fest och sång och grönskande lagerbladsträd. Det borde alla nordbor få uppleva en vecka i januari. Då känns inte väntan på våren lika lång.

La Gomera är en av de minsta
Kanarieöarna --  och en av de minst exploaterade. Det finns till och med en urskog: ovanligt på den här ögruppen.

Vi flyger till Teneriffa, därefter båttur till La Gomera och bussightseeing på den gröna ön till Playa de Santiago och bekväma, fyrstjärnstjusiga hotellet Jardin Tecina. De är inte så lite stolta över sin jardin (trädgård) – och det undrar vi inte på. Där kan du, bland annat, simma i polerna. Eller varför inte ta hotellets hiss ner till stranden.

Golf! Är du golfare så har du också hamnat rätt. Direkt utanför hotellområdet ligger en mycket vacker 18-hålsbana med utsikt över havet!

Det blir ett sju sjungande tillfälle att tryggt möta nya sidor hos dig själv, i samklang med nya sångkamrater. Gamla sånghämningar tinar upp i värmen från solen och kompisarna, i takt med metodiken och vågorna. Det blir också gott om tid för sol, bad och utflykter.

Tid:
Resan i höst är pga pandemin tyvärr inställd.
Vi avvaktar
utvecklingen och hoppas att vi ses och hörs snart igen.
Researrangör:
Plats:
Kostnad:
Ingår:
Ledare: Monica H Sperens/Alla Kan Institutet.
Frågor
: info@monicasperens.se  

Infoblad 2021    
Titta på La Gomera      Vandring på Gomera

Intresseanmälan till Gomera och Korsika

Välkommen också på infomöte
Tid:
Kostnad:
Plats:

 

Sångsemester på Korsika
Medan Medelhavet ännu är varmt följer vi sångfåglarna söderöver. Tio gånger har vi sångsemestrat på Korsika.

Vid havet på  den västra sidan finns en liten ort, influerad av italiensk arkitektur, som heter Ile Rousse. Den är vår hemmahamn.

De första dagarna fyller vi med härliga kristallklara salta bad, vid någon av de nära stränderna, eller sötvattensbad i hotellpoolen, vandringar i stad och berg, gemensamma sångstunder på terrassen mot havet och i vårt alldeles egna sällskapsrum, bridgerummet.

Det rosa hotellet, en pampig byggnad i kolonialstil, har generösa ytor och stora rum. Och läget är idealiskt; 50 meter till centrum och 200 meter till stranden. Hotellet har tennisbana, pool, bar och hiss – och air condition på rummen, vilket kan vara skönt för vädret är fortfarande varmt. Brukar hålla sig runt 27° i luften och 22° i havet så här års.

Och varje år
 
åker vi till den polyfoniska körfestivalen i Calvi, som är en av många anledningar till att vi åker till Korsika. Korsikanerna har en mycket berörande sångtradition, hämtad från klostrens värld, med mångstämmiga, mustiga manskörer.
Tid: Nästa Korsika-resa är inte färdigplanerad än.
Researrangör:

Ledare: Monica H Sperens.

Mer info:
Kontakta Monica H Sperens

Om du fyller i en intresseanmälan så hör vi av oss när allt är klart:
Intresseanmälan, Gomera och Korsika


Sångfest
Vi firar livet och varandra med en hjärtlig sångterminsavslutningsfest. Du kursdeltagare: kom, och ta med dina bekanta, vänner och ovänner, till en sångbefriande blandning av pirriga soloframträdanden och omfamnande allsång!

Tid: Ännu ej bestämt.
Plats: Södermalm, Stockholm.
Adress: Meddelas senare.
Vi bjuder på kaffe, té, nötter och frukt. Ta gärna med något litet, lätt matigt, till det gemensamma buffébordet. Varmt välkommen!
KostnadIngen.
Vi hörs!


Kortsånglångsjungning
Korta måbramantran som alla kan sjunga och hänga med i och som vi upprepningssjunger tills sången föder sig själv och uppfyller rum, tid och oss. Skönt.

Under ledning av Anders Hedenström, gitarr och sång och Peter Rönnberg, trummor.

Tid:
Ännu inte bestämt när nästa tillfälle blir.

Inbjudan
 


Infomöten

Alla kan sjunga, prova-på
Tider:

Planerade sångkurser i höst är pga pandemin tyvärr tills vidare inställda.
Vi avvaktar
utvecklingen och hoppas att vi ses och hörs snart igen.
Anmälan till infomöte om Alla kan sjunga

Sångsemester på La Gomera
Tid: Inställt.
Plats:  
Anmälan till infomöte om La Gomera

Plats för infomöten:
Adress:

 


ÖVRIG HUMAN UTVECKLING

Vi sysslar inte bara med sång, livet består trots allt av så mycket mer att ta vara på.

Du kan även hitta info på www.monicasperens.se
.


Willingness
– villighet

En transformerande endagskurs, där din vilja sätts i fokus.

Vet du vad du vill? Är du alltid överens med dig själv om vad du vill? Hur hanterar du motstridiga viljor inom dig? Våra val väver ödet.

Allt klarnar under kursen. Du kommer att få jobba praktiskt med avslappningsövningar, dialog och självreflektion. Och ute i naturen, om solen ler, har vi skrivövningar från, bl a, transaktionsanalys och psykosyntes.

DEN GODA VILJAN

1. "Jag vill inte"! Uppbådandet av kraft hade pågått en tid, och nu sa jag ifrån. "Din vilja sitter i toppen av det där trädet", sa mamma och pekade på tallen. Sex år gammal bestämde jag mig för att aldrig säga så till mina barn, om jag skulle bli mamma. Jag blev mamma. Jag sa aldrig så.

2. "Men vad vill du egentligen? Vem av oss vill du ha?" Båda killarna stirrar på mig. Jag springer in i badrummet, tar en tuggtablett med antibakteriell substans, som jag vet ska vara i munnen i två minuter för att ha någon verkan, tuggar ivrigt och pekar på halsen, en handling som ska betyda: ”Tyvärr killar, jag kan inte prata just nu – återkom med frågan vid ett annat tillfälle – eller glöm bort den!” Högst ovillig att titta på mina viljor vann jag tid.

3. "Vill du stödja Greenpeace?"
"Ja, det vill jag."
"Hur mycket vill du betala?"
"Jag vill betala en miljon, men jag kommer bara att betala hundra kronor."

4. "Om Gud vill och skosnörena håller", sa mormor ofta. "Om Gud vill", kan vara ett aningslöst uttalande, med en provocerande effekt. Det kan vara ett sätt att slippa ta ansvar för sina egna handlingar. Eller ett sätt att förklara händelser.

Willingness
Kursdatum:
 Ej ännu bestämt.
Kostnad: 
Plats: 
Infoblad
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:



Behandlingsrum uthyres
Mycket charmfull vindsateljé vid Långa gatan, i gamla kulturkvarter i den absolut bästa delen av Stockholms innerstad!

Vilsamt och fridfullt beläget med utsikt mot Skansen och Långa gatan.

Passande för lugn verksamhet, ex: ateljé, samtal; massage, skrivarlya, kontor.


Fler bilder

Ypperliga kommunikationer till Skansen/Gröna Lund från:
T-centralen via Nybroplan,
13/8 min med spårvagn.
Karlaplan, vid T-baneuppgången, 8 min med buss 67.
Slussen, 7 minuter med Djurgårdsfärjan till Allmänna Gränd.
Barnängsbryggan via Luma, Henriksdal och Masthamnenmed m/s Emilie.
Lidingö och Nacka, Sjövägen Linje 80, SL-kort, 26 min från Nacka Strand.
Nybroplan till Djurgårdsbron, 4 min med buss 69 och 76. Sedan promenad genom härlig omgivning.
Med bil: Stor parkering vid Gröna Lund, där man betalar för faktisk tid.
Infoblad för utskrift
Karta och gatubilder
Hör av dig till
Monica
 

Djurgårdsvandring i Aristoteles anda
Fyra försommarvandringar.
 Betala in 200:- för året och stöd vår vandrande akademi. Lys sedan upp med din närvaro på en eller alla vandringar. Alla är välkomna!

Ordets makt. Bilder, jämförelser, liknelser. Vi pratar om vad orden gör med oss. Vi utgår ifrån aktuella händelser och hur massmedia har berättat om det, och nystar upp förståelser tillsammans.

Samling utanför Långa gatan 11 C (Monica Sperens lokal mellan Gröna Lund och Skansen). Spårvagn, buss 44, och Djurgårdsfärjan finns i närheten. Avslutet blir vid Djurgårdsbrunns värdshusbro. (Därifrån går buss 69 in till stan.)

Djurgårdsvandring
Datum: Ingen vandring 2020.
Tider: Vi avgår från Långa gatan 11 C, kl 17.30 och beräknar att komma fram till Djurgårdsbrunn vid 19-tiden.
Kostnad: 200:-, medlemsavgiften för hela året, betalas till plusgiro 69 24 73-2 KommUnikAktion AB.
Gångledare: Monica H Sperens.
Se även www.monicasperens.se
Anmälan till vandringen

Saxat ur Läkartidningen nr 19–20 2010:
 
Att rytmen i vandrandet stimulerar tänkandet var känt redan av de grekiska filosoferna. Sålunda undervisade Aristoteles (348–322 f Kr) medan han vandrade av och an i de skyddande promenadgångarna i Lykeion – Aristoteles skola som också kallades den peripatetiska skolan (det engelska ordet peripatetic betyder just kringvandrande).
     I Centraleuropa blev sambandet mellan filosofiskt tänkande och vandrande långt senare så utbrett att vissa platser fick sina namn på grund av detta. På Philosophenweg i Heidelberg sades Hegel ha vandrat, medan Kant på sin dagliga promenad passerade Philosophendamm i Königsberg. Den danske filosofen Søren Kierkegaard nämner ”The Philosopher’s way” i Köpenhamn.
     För Kierkegaard intog gatorna en central och personlig plats. Dessa var hans mottagningsrum, och vandringarna på huvudstadens gator var hans stora dagliga nöje.
     1700-talsförfattaren Jean-Jacques Rousseau påpekar i sina ”Bekännelser” att hans tankar arbetar endast tillsammans med hans ben, och då han stannar upphör han att tänka. Vandrandet blir enligt Rousseau en övning i enkelhet och en möjlighet till kontemplation.




Ledarutbildning 3000
Det här är en avancerad
holistiskt inspirerad träning för dig som vill utveckla din ledarskapsförmåga. Från början var utbildningen främst till för de som ville bli ledare inom ALLA KAN Institutet. Många människor har emellertid gått Ledarutbildning 3000 med helt andra avsikter. Därför är utbildningen nu omformad och vi har släppt kopplingen till sångledarutbildningen.

Ditt eget mål, om du går Ledarutbildning 3000 bestämmer du helt själv. Det kanske är att träna upp din förmåga att stå i förgrunden och leda andra. Eller att på andra sätt förstärka din roll; på jobbet eller i andra sammanhang. Men det viktigaste är att träna din förmåga att styra dig själv.

Utbildningen syftar till att vi ska leva och fungera så bra som möjligt i nuet, med blicken i framtiden. Att lyssna efter, och höra, våra verkliga behov. Och kanske utnyttja en längre planeringshorisont än vad vi är vana vid.

Tid:
Vi har inte bestämt tid för nästa ledarutbildning än.
Intressea
nmälan/frågor: Hör av dig till Monica.



Almedalsveckan 2020
Almedalsretorikerna är  en ideell förening etablerad 2011 av fyra retorikkonsulter för att bedriva folkbildning i retorik. Syftet är att ge allmänheten större medvetenhet om de retoriska verktygen, för att lättare förstå vad politikerna egentligen säger och möjligen menar.

Publika samtal under Almedalsveckan i Visby är den huvudsakliga verksamheten.

I år är Almedalsveckan inställd. Istället erbjuder vi en mejlkurs:
Tolka aktuella händelser 

Kursen omfattar tre utskick som kommer till din digitala brevlåda – samt ett zoom-möte. Här får du tips på hur du avkodar det som sägs och inte sägs. Vi använder oss av aktuella presskonferenser och artiklar som du får analysera utifrån våra anvisningar.

Retoriskt är situationen år 2020 mycket utmanande för många människor. Få är utbildade i  att anpassa sina budskap till lyssnaren och läsaren. Osäkerhet styr både sändare och mottagare.

Hur förmedlar experterna sina kunskaper till oss oinvigda? Hur kommunicerar myndigheterna risk, så att vi handlar rätt och riktigt? Kan vi bli säkrare på att vi gör det bästa även i osäkerhet?

Vi har förstått att det finns en stor frustration hos folk i allmänhet. Vad? Hurdå? Hurså? Hursa? Vad betyder det? Irritation leder lätt till tolkningar, som vilar på gissningar från de tjugo procent som kanske uppfattas och som sen för vidare och som sen...

Det allvarliga läget i samhället efterfrågar snabba svar på komplexa frågor. Men ”snabbhet” kännetecknar av naturliga skäl inte alltid forskning. Svårigheten framkom i programmet Fördjupning i Sveriges Radio 16 juni 2020. ”Allmänheten vill att vetenskapen ska kunna visa entydiga filtiga utfall”. Därefter hördes en liten suck!

Almedalsretorikerna ägnar sig inte åt att värdera strategier eller retoriska detaljer. Vi resonerar istället, tillsammans med dig, kring konsekvenser av språkbruk.

Kursen är kostnadsfri, som ett led i våra ambitioner att bidra till att bibehålla ett demokratiskt samhälle. Välkommen att upptäcka nya perspektiv.

Kursen startar när vi har tillräckligt många intresserade.
Kursanmälan:
Kontakta Monica

Mer info: www.almedalsretorikerna.se

Talröststajlning
Rösten har vital betydelse
för din personliga presentation och utstrålning.

Sättet att traktera rösten är ofta omedvetet och oförlöst. Några små justeringar kan ge stort positivt utfall i vardagen. Med justering menar jag (Monica): hållning, andning, klang, intensitet, satsmelodi. Inställningen är också jätteviktig. Attityden påverkar.

När du lärt dig att använda rösten bättre får du också större tilltro till dig själv som talare. En positiv spiral kommer igång. Tillit föder mod, som genererar närvaro, som kan transformera talängslan till talglädje.

Förutom den individuella handledningen kommer deltagarna att jobba tillsammans i mindre grupper. Handfasta råd, stärkt självförtroende, mindre talängslan och vackrare röst kan förväntas.

Talröststajlning
Kursen hålls:
Ej ännu bestämt.
Kostnad: 
Ingår:  

Begränsat antal deltagare: Kursen hålls med en liten grupp.
Plats: Stockholm.
Ledare:
Monica H Sperens.
Infoblad

Du kan boka eller intresseanmäla dig här:



Självhypnos för alla
Självhypnos är något som alla håller på med
dagligen. Men oftast omedvetet och försvarslöst. Tyvärr. För allt som vi tar in, genom alla sinnen, kommer ut igen och yttrar sig på något sätt. Fram för fria val!

Medveten självhypnos kan vara oerhört nyttiggörande. I djup avslappning suggererar du medvetet in vad du vill åstadkomma och styra dig till.

När du behärskar tekniken så kan du använda den på många områden, t ex: För att bygga upp sunda vanor och konstruktivt tänkande, till studieteknik, för koncentration och avslappning, för plushälsa och ökad livsglädje.

Detta kanske din arbetsgivare är villig att betala för. En sundare personal tjänar alla . Och förebyggande friskvård är avdragsgillt för företag.

Självhypnos för alla
Datum: Ej ännu bestämt.
Intresseanmälan: Du kan anmäla ditt intresse, se kursanmälan nedan, så hör vi av oss längre fram.
Begränsat antal deltagare: Kursen hålls med en liten grupp.
Kostnad, prel:
Plats: Stockholm.
Ledare:
Monica H Sperens
Fil. mag. i retorik.

Infoblad
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:

 


Retorik – Master class
En specialkurs för dig som har gått del 1 och 2: Baskurs i retorisk framställning och argumentation. Eller har liknande utbildning med annan seriös aktör.

Masterclass är precis vad ordet säger: En kurs för dig som vill bli riktigt duktig på att företräda det du tycker är viktigt och dem du vill värna. Med starka argument och övertygande framträdanden. Du kommer väl förberedd och du kliver fram i övningarna.

Datum: Ej ännu bestämt.
Intresseanmälan: Du kan anmäla ditt intresse, se kursanmälan nedan, så hör vi av oss längre fram.
Begränsat antal deltagare: Kursen hålls med en liten grupp.
Kostnad, prel:

Ledare:
Monica H Sperens
UFil mag i retorik
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:


Företagskurser
Här är det oftast fråga om
att skräddarsy programmet för att passa tillfället.

Syftet kan vara avkoppling, gemenskap, aktiverande underhållning eller samarbetsträning. Som studiedag eller del i en konferens.

Ibland handlar det om djupare mål. Mental träning för olika ändamål. För att underlätta samarbetet mellan människor. Eller din personliga presentation; talet, rösten, och hur vi agerar.

På något sätt handlar det alltid om Human kommunikation; det organiska samspelet mellan och inom människor.

Vanliga uppdragsgivare är företag, skolor och föreningar. Med allt från två timmars föredrag till flera dagars kurser och workshops.

Mer info: Kontakta Monica H Sperens.


Frigör din kreativitet
– innovationsutveckling

Här handlar det om att skapa nya innovativa lösningar, koncept eller affärsidéer med hjälp av den heta innovationsmetoden Design Thinking, som används av företag som Google och Apple. Lär dig även hur du kan realisera idéer med projektledningsverktyget Scrum.

Design Thinking är en kreativ metod för att lösa komplexa problem och utmaningar, som att ta fram nya produkter och tjänster, utveckla affärsidéer och affärsmodeller, eller att hitta nya och smartare arbetsrutiner. Design Thinking ger nya perspektiv på problemlösning, kreativitet och lärande.

Scrum är en projektmetodik som ursprungligen kommer från IT-branschen, men som blir allt vanligare inom alla områden. Scrum är en agil metod, vilket betyder att den är rörlig och bejakar förändringar på ett effektivt sätt.

Under kursen får du djupdyka i designtänkandets olika delar. Du får lära dig hur du tar fram en brief, idégenererar med visuella tekniker, skapar prototyper och planerar för realiserande.

Målet är att du får med dig metoder och verktyg som du lätt kan anpassa för din verksamhet och dina behov. Inga förkunskaper behövs.

Kursinnehåll:
Metoden Design Thinking (utifrån ”Stanford-modellen”).
Projektledningsverktyget Scrum.
Metakommunikation – metoder för att föregripa kommunikationssvårigheter.
Samarbetsmodell för tvärdisciplinära team.
Kreativa och visuella tekniker.
Teoretiska genomgångar och praktiska övningar med Design Thinking och Scrum.

Kursledare: Monica H Sperens, utbildad i innovationsutveckling och Design Thinking på OpenLab i Stockholm
Mer info: Kontakta Monica



Föredrag
Monica H Sperens håller föredrag inom sång och ”Human utveckling”.
Exempel på föredragsrubriker:
Monica.GIF (9416 bytes) Alla Kan sjunga.
Den musiska människan -- musikens betydelse.
Det musiska barnet.
Human kommunikation.
Rösten -- det mest personliga vi har.
Kroppsspråk.
Mental träning.
Självhypnos.
NLP -- Neuro Linguistic Programming.
Konsten att ställa frågor.
Retorik.
Minnesträning.
Sex tänkande hattar -- Edward De Bono.
Lateralt tänkande.
Unik -- vägen till framgång.
Stress.
Ledarskap.
Presentationsteknik. Rampfeber.

Monica: Konsult inom kreativt tänkande, kommunikation och ledarskap och röst. Arbetar med att få människor att bli medvetna om sin sångförmåga, framträdandeteknik, chefscoachning, kurser i human kommunikation, Design Thinking/innovationsutveckling, självhypnos och NLP.
Är bl.a filosofie magister i retorik, och är licensierad mental tränare.

Vanliga uppdragsgivare är företag, myndigheter och föreningar.
Tidigare kunder bl a: Riksbanken, IBM, Sigma, Intentia, TeliaSonera, Kemikalieinspektionen, SEB, Swedbank, Svenska Lantmännen, Alecta, SOS-alarm, SCB, Tietor Enator, Näringsdepartementet, Nordiska Akvarellmuseét, Danske Bank, Hyresgästföreningen, S:t Jude Medical, Naturvårdsverket.

Mer info:
Kontakta Monica. Se även www.monicasperens.se



Aktiv underhållning

Monica har stor erfarenhet
av att få det att ”hända och tända” på konferenser och ”kick off”-möten.

Innehållet är en blandning av föredrag, experimenterande med kropp, röst, tanke och, ofta, gemensam sång.

Mer info: Kontakta Monica H Sperens.



Låt för låt

Hedenström & Fler
 består av Anders Hedenström, Peter Rönnberg, Gill Ågren och Monica H Sperens. Låtarna är Anders funderingar: Låt-för-låt i ord och visor.

Vi spelar helst med (inte bara för) vår publik. Så, många egna refrängmedsjungningsvänliga låtar finns på repertoaren. Och det går att engagera oss.

Fantasia kan du lyssna på här.
Inspelad i Peter Rönnberg Studio
(Peter spelar även elgitarr på låten).

Kärlek till Du kan du lyssna och se
här. Ett projekt efter en dröm som
Anders hade, där eventuella inkomster
oavkortat går till hjälp till Somalia.


Fyra låtar till, som går att ladda ner,
kan du höra här,
inspelade i Waldemar
Soop Studio,
(Walle spelar även bas och
synt på
Everything is up to Joe,
Monica H Sperens sjunger på Ekolod).

 
Texter:
Bergatrollets längtan  Del av allt  Du som jag  Du som lyser genom natten  Ekolod  Everything is up to Joe  Fantasia  Gryning  Hallonen mognar  La Gomera!  Livets sång  Nu kommer hon  Kärlek till Du  Mer eller mindre  Morgonljus  Nattvisa  Regn och sol  Ser dig som du är  Så länge vi finns  Tiden smälter  Tiden är inne  Vardagsanarkisten  Vänskap  Över oss


Bra länkar

Radioprogram om Alla kan sjunga och gehör  Sveriges radio

En bättre värld: www.greenpeace.org/sweden

Rädda skogen: www.naturarvet.se

Facebook www.facebook.com/AllaKanSjunga


Anders och Fler

www.monicasperens.se